Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabriksköp blev ett lyft för Lemonts

Annons

Koncernen förväntar sig ökad orderingång från kunderna under året. Ett ökat produktionssamarbete kommer att ta fart. Gruppen bedömer att man kommer att få en fortsatt stabil resultatutveckling i nivå med 2005 års vinst- utveckling.

"En ytterligare expansion av verksamheten är under utveckling", skriver Olofsson i sin rapport.

Lemonts räddning av det som återstod av Siemens turbinskovelfabrik i Östansbo är en del av förklaringen till de positiva siffrorna. Förvärvet skedde i juli 2005 efter att Siemens under uppseendeväckande former försökte avveckla verksamheten utan att hitta ersättningsleverantörer.

Under 2005 redovisar Lemont köp av byggnader och mark för 6,6 miljoner kronor. Troligtvis var det en bra affär att köpa Siemens fabrik då Lemontgruppens redovisning av värdet på de taxerade fastigheterna ökat med 7,6 miljoner kronor till 10,4 miljoner.

Det framgår inte av bokslutet vad man betalade för Siemens maskinpark. Men indirekt kan man utläsa det genom att man under 2005 förvärvade produktionsutrustning för 14,1 miljoner.

Lemont redovisar att man har ökat andelen tillgångar med så kallat ägarrättsförbehåll från, 2,2 miljoner till 14 miljoner.

Man kan därför på relativt goda grunder anta att Lemonts affär med Siemens var i storleksordningen 18-19 miljoner kronor för maskiner och fastigheter.

I Siemens årsredovisning finns det redovisat en post för avyttring av materiella anlägggningstillgångar på 12,3 miljoner kronor men inget om en fastighetsaffär.

Nu finns Siemens i Finspång kvar som en stor och allt viktigare kund för Lemont. Finspång är en kund som efter de skakiga åren och Alstoms sorti omsatte 4,5 miljarder kronor och gick med 385 miljoner i förlust. Det senaste året har dock gett ett rejält lyft i omsättningen till sex miljarder kronor och en vinst på 1,2 miljarder kronor med en helt ny marknad för turbinerna.

Lemont har köpt en verksamhet och på köpet fått en kund som tror på fortsatt goda tider.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons