Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fabriksbygget dröjer

Annons

Från början var det meningen att fabriken, som ska tillverka byggelement i korslimmat trä, skulle stå klar redan nu i höst och ge 30 arbetstillfällen redan i år. Det är en vision som mest troligt kommer att spricka.

-Vi håller på förbereda oss på alla de sätt som vi kan. Till exempel utvecklar vi marknadsföringen och bygger upp säljorganisationen. Mer kan vi inte göra i dagsläget, säger Göran Lenander, vd för Inland Wood och Sverigechef för KLH:s nya fabrik.

Projektet, som totalt sett beräknas kosta omkring 100 miljoner svenska kronor, ska till en tredjedel bekostas av Nutek, det statliga verket för näringslivsutveckling. Om det överhuvudtaget ska bli något bygge är helt och hållet avhängigt av om detta investeringsbidrag på 30 miljoner från Nutek beviljas eller ej.

Där ligger bromsklossen just nu. Beslutet, som Nutek skulle ha tagit den 15 juni, är ännu inte fattat och kommer inte att tas förrän tidigast i slutet på augutsi.

-Det har tillkommigt en hel del material som vi måste ta ställning till innan vi kan ge besked, meddelar Björn Sjöstedt på Nuteks avdelning för företagsstöd.

De många arbetstillfällen, som det har varit tal om skulle komma redan under 2006, ser alltså ut dra ut på tiden.

-Fabriken kommer på sikt att kunna ge uppemot 80 jobb. Men nu pratar vi inom några år, säger Göran Lenander.

Orsafabriken är tänkt att producera material till hela Nordeuropa och i en förlängning även till länder på betydligt längre avstånd, till exempel Japan. Exporten kommer förmodligen att ske per järnväg fram till en hamn där lasten kan transporteras vidare med båt.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons