Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäbodbrukare mötte varg och björn på buffringsvägen

Annons

Kruppa fäbodar har i flera år haft besök av både björnar och vargar. Förra sommaren tvingades också fäbodbrukarna att ta hem sina djur under några veckor, sedan björn och varg dödat får.

Nu är det dags för en ny betessäsong och under tisdagen buffrade Lasse Eriksson och Kerstin Hansson sina kor och kalvar från Skattungbyn till Kruppa. Nästa vecka kommer Olof Sjeldrup att ta upp sina får.

Under tisdagen gjorde också Olof Sjeldrup ett besök i fäbodarna. När han skulle åka hem för att hämta hustrun Ann, mötte han vargen cirka en kilometer från fäbodarna.

- Jag kunde studera vargen i flera minuter. Den var bara sex, sju meter från vägen, berättar Olof.

En tanke for också genom Olofs huvud. Det var "vilken start på fäbodsäsongen".

När vargen försvunnit åkte Olof vidare till Skattungbyn och hämtade Ann. På väg tillbaka till Kruppa passerade en björn vägen. Då hade de lämnat Skattungbyn endast någon kilometer bakom sig.

Kerstin Hansson, sambo med Lasse Eriksson, berättar att de nu har ett riktigt rovdjursstängsel runt natthägnet.

- Förhoppningsvis får vi den här veckan den pejlingsutrustning som länsstyrelsen bekostar. Länsstyrelsen ställer upp med pejlingsutrustning till 20 procent av fåren i en besättning och tio procent av nötboskapsbesättningar.

Kerstin kommer själv att vara hos djuren i Kruppa under hela betessäsongen.

- Men jag kan inte göra mycket åt det faktum att det finns både varg och björn runt fäboden. Det blir att ta dag för dag och se vad som händer.

Rovdjurshandläggare Marcus Elfström, länsstyrelsen i Falun, säger att den varg som Olof Sjeldrup såg, mycket väl kan vara en varg från det nybildade reviret i Siljansringen.

OVE NYSTRÖM

Mer läsning

Annons