Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få riktiga pyromaner

Annons

- Det är vanligt förekommande inom psykiatrin med människor som anlägger eld, berättar psykologen Birgitta Ståhle, som är verksam vid rättspsykiatriskt centrum i Säter.

Men det är långt ifrån självklart att alla är pyromaner i ordets rätta bemärkelse.

- En del är pyromaner, medan andra som anlägger bränder har andra bakgrundsskäl. Det kan exempelvis handla om människor med hämndbegär, människor som är deprimerade och gör detta i suicidsyfte och enbart vill rikta elden mot sig själv, eller ungdomar som gör detta av oförstånd och för spänningens skull, säger Ståhle:

- Men väldigt många som anlägger bränder förstår inte vidden av detta, förstår inte vilka stora konsekvenser det kan få.

Pyromani räknas till de diagnoser som handlar om impulskontrollstörning.

- Pyromani är en sjukdom, en psykiatrisk diagnos som handlar om ett tvångsmässigt beteende som det är svårt att stå emot. Kriterier för en pyroman är att personen avsiktligt och målmedvetet vid flera tillfällen startar bränder, för den egna inre spänningen. En pyroman är nyfiken och intresserad av allt som har med bränder att göra, och ofta kan den personen därför väldigt mycket om eld och hur man anlägger bränder, berättar Ståhle.

- Eftersom pyromaner alltid får en viss tillfredsställelse av att det brinner så bevittnar eller deltar ofta pyromaner i släckningsarbetet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons