Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få lämnar blod under sommaren

/

Annons

Brist på blod på sommaren är ett återkommande problem varje år. Hela landet har brist på blod, främst i Stockholm, där det behövs ungefär tusen nya påsar blod inom de närmaste dagarna. Men även i Dalarna är behovet av fler blodgivare stort.

- I vanliga fall mejlar vi ut påminnelser, men nu har vi börjat ringa för att få fler att komma hit, men det är inte så lätt att få tag på folk. Det behövs verkligen fler blodgivare, säger Helena Brus.

Det finns inga alternativ till blodgivarens insats eftersom blod inte kan tillverkas på konstgjord väg. Blodet är en färskvara som bara kan lagras i sex veckor.

Framförallt större blodcentraler har periodvis brist på blod och behöver få hjälp från andra blodcentraler. Många blodgivare ger heller inte blod regelbundet eller slutar av olika orsaker, därför behövs ständigt fler blodgivare.

- Vissa blodgrupper riskerar det att bli brist på vissa tider, just nu är det blodgrupp A, men det varierar från dag till dag, säger hon.

Blodcentralen i Falun har cirka 300 påsar blod i lager, men det behövs fler för att vara på den säkra sidan. Bristen kan innebära stora problem, särskilt om en större olycka inträffar. Vid en stor operation kan det gå åt 100 påsar.

Helena Brus vädjar till folk ute i länet att bli blodgivare.

- Ju fler blodgivare desto fler kan vi få tag på sådana här perioder.

För mer information gå in på www.geblod.nu.

Mer läsning

Annons