Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnor inom brandkåren: "Känner sig inte så välkomna"

Få kvinnor söker sig till räddningstjänsten och i Dalarna är männens dominans på stationerna tydlig. "Det går framåt och vi ser en positiv trend, men det går alldeles för långsamt", säger experten.

Annons
Foto: Pontus Lundahl/Johan Nilsson

Få kvinnor söker sig till brandkåren. Enligt nya siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är bara var tjugonde brandpersonal i utryckningstjänst kvinna.

Även i Dalarna är skillnaderna stora. Högst andel kvinnor hittar man i Älvdalen – 14.9 procent. Lägst är siffran i Mora – 2,1 procent.

– Det är en väldigt ojämn könsfördelning. Det går framåt och vi ser en positiv trend, men det går alldeles för långsamt, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB, till Nyhetsbyrån Sirén.

Enligt honom är arbetsmiljon den främsta orsaken till att så få kvinnor arbetar i operativ tjänst i kommunal räddningstjänst.

– Det handlar både om den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Det kan vara jargong, trakasserier eller så enkla saker som att det inte finns omklädningsrum för kvinnor. Kvinnor känner sig inte så välkomna som de ska kunna förvänta sig vara när de kommer till kommunal räddningstjänst, säger han.

I ett tjugotal av landets kommuner var andelen kvinnor noll procent.

– Räddningstjänsten måste säkerställa att arbetsvillkoren är likvärdiga och goda för alla. Många börjar jobba med det här när de anställer sin första kvinna, men arbetet ska påbörjas även på ställen som inte har anställt någon och det ska pågå hela året, inte bara enstaka dagar. Där kan räddningstjänsten bli mycket bättre, säger Erik Flink.

Så ser det ut i din kommun:

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons