Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnor bland statliga höjdare

Annons

Bara var fjärde toppchef i de största statliga bolagen är kvinna, visar TT:s granskning.

Sämst är jämställdheten i LKAB _ där samtliga nio chefer i ledningsgruppen är män.

Gruvbolagets styrelseordförande Björn Sprängare är inte nöjd med kvinnobristen i ledningen och lägger ansvaret på vd Martin Ivert, som står för rekryteringen till de högsta chefsposterna.

Iverts inledande kommentar är:

Men, tillägger han, LKAB arbetar för att underifrån bygga upp en rekryteringsgrund för framtida ledande befattningar. Till exempel så utnämndes nyligen en kvinna till inköpschef, en position som ligger snäppet under koncernledningen.

Företaget samarbetar också med skolan, för att skapa bra och attraktiva utbildningsprogram som också kan locka till sig kvinnor.

LKAB-chefen är långt ifrån ensam i den statliga bolagsfamiljen om att sitta i en mansdominerad ledningsgrupp. Det visar TT:s kartläggning av över 200 chefsposter i 27 av de största företagen som helt eller delvis ägs av staten.

Bland de företag där inte ens var femte toppchef är kvinna finns exempelvis Vin|&|Sprit, Vattenfall, Telia Sonera och Vasakronan.

Sammanlagt sitter det en kvinna på bara var fjärde av de tyngsta chefsposterna i företagen. Och många kvinnor har positioner där de kan antas ha mindre makt jämfört med andra i ledningsgruppen. Vanligast är att kvinnorna är informations- eller personalchefer. Bara tre bolag, SBAB, Samhall och Systembolaget, har en kvinnlig vd.

Bland stjärnorna i jämställdhetsklassen finns förutom dessa tre Apoteket, där könsfördelningen i ledningen är helt jämn.

Ledningens sammansättning speglar enligt Båtelson att Apoteket, till skillnad från exempelvis LKAB, är en kvinnodominerad arbetsplats. Det betyder att det är kvinnorna som sitter inne med större delen av erfarenheten.

Jämställdheten i Apotekets ledning gör också bolaget till en mer attraktiv arbetsgivare, enligt Båtelson.

TT

Mer läsning

Annons