Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremparti i medvind

Annons

Ett invandringspolitiskt program ska antas och ny partistyrelse väljas. Utanför samlar motdemonstranter och poliser sina styrkor.

Sverigedemokraterna (SD) håller riksårsmöte i Karlskrona med närmare 200 medlemmar på plats.

Precis som tidigare är SD omstritt och stämplat som extremt, men också ett parti som tycker sig surfa på en framgångsvåg efter valresultatet 2006 och de uppmärksammade tv-debatterna med företrädare för s och fp.

Efter SD-uppsvinget sitter han tillräckligt säkert för att bli omvald när riksårsmötet på lördag ska välja partiordförande. Men opposition finns, precis som i andra partier beskrivet som en konflikt mellan förnyare och traditionalister. Förnyarna under Åkesson är starkast och har styrt valberedningens förslag till styrelseledamöter. Här finns vice ordföranden Jonas Åkerlund från Stockholm, andre vice ordföranden Anna Hagwall från Täby och bland de ordinarie ledamöterna partiprofiler som Mattias Karlsson och Björn Söder från Skåne och Richard Jomshof från Karlskrona.

Mattias Karlsson är pappa till det invandringspolitiska program som mötet ska anta. Det bär tydliga spår av Dansk Folkepartis tänkande, med bland annat skärpta regler för svenskt medborgarskap och hårdare krav för anhöriginvandring. Här betonas också vikten av att skydda "svenska" traditioner och värderingar.

Äldrevården är det andra politikområde som ägnas särskild uppmärksamhet. Partiet vill förbättra de äldres förhållanden på flera sätt, men också här finns en känga åt invandrarna. Det är en rättighet, betonar SD, för äldre att vårdas av personer som talar begriplig svenska.

Från fredag kväll till söndag kväll pågår riksårsmötet i Sparresalen i Karlskrona. Framför allt på lördag väntas demonstrationer mot partiet och mötet. SSU arrangerar demonstrationståg och konsert vid lunchtid på lördag. Andra vänstergrupper kallar till manifestationer och blockader mot SD-mötet och om att använda "alla till buds stående medel." Givetvis finns en betydande polisstyrka också plats i helgen.

TT

Mer läsning

Annons