Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra pengar i fickan

Annons

Tidningen pratar med folk på stan om hur skattesänkningen har påverkats deras inkomst.

- Jag blir förbannad bara jag tänker på det, säger en man i blåställ utanför Södra Dalarnas Sparbank i Hedemora. Han vill inte utveckla sitt resonemang ytterligare, men verkar inte helt nöjd.

Åsa, tandsköterska från Avesta berättar att skattesänkningen har inneburit 400 kronor i månaden för henne.

- Jag har köpt ett gympakort, säger hon och konstarerar att pengarna kommer att gå åt och att det troligtvis kommer att gå jämnt upp när aviserade höjninngar är genomförda.

Ja, spara det låter ju inte så kul när man äntligen får en extra slant, och Kerstin Olander på Handelsbanken inser också att de flesta som märker av skattesänkningen kommer att konsumera istället för att spara pengarna inför framtida behov. Men hon vill ändå råda till eftertanke.

Detsamma gör hennes kollega Siw Tengström, privatrådgivare på Södra Dalarnas Sparbank.

-200 kronor i månaden låter inte mycket, men på tio år blir det pengar och man slipper kanske ta lån om man vill köpa något, säger hon.

Speciellt för dem som inte har det så fett nu, kan det vara en god idé att spara menar Kerstin Olander.

- Först måste man ju veta om man får några pengar över, säger Kerstin Olander. Om man har så det precis gick runt tidigare förut, och nu får lite över är det idé att sätta av en liten summa. Det är lätt att öka konsumtionen, men händer det något står man där i alla fall.

Det är viktigt att ha lite marginal anser hon, att sätta av en liten summa varje månad så man har ett kapital om man exempelvis blir sjuk eller arbetslös. För drabbas man av sjukdom eller blir av med sitt arbete, kan det bli svårt att klara sig ekonomiskt.

Och Kerstin Olander konstaterar att skillnaderna mellan jobb och arbetslöshet kommer att bli stor i framtiden.

- Det regeringen vill är att man ska tjäna mer jämfört med att gå arbetslös, säger Kerstin Olander och syftar på höjning av arbetslöshetskasseavgiften.

Men det finns fler hot som lurar, bland annat förväntas låneräntorna stiga, reglerna för sjukpenningen förändras och taket för avdrag för bilresor till jobbet höjs.

EVA LANGEFALK

Mer läsning

Annons