Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra lönelyft för låglönegrupper

Annons

Hundra kronor mer i månaden. Det ska kommunens vårdbiträden, barnskötare, personliga assistenter och undersköterskor få. Det föreslår den borgerliga majoriteten.

- Vi vill göra en satsning på dessa grupper. Under besparingstider har de kämpat på - trots en låg lön. Detta är en lönehöjning utöver de ordinarie lokala löneförhandlingarna, betonar kommunalrådet Jonny Jones.

I arbetet med budgeten för 2006 har majoritetspartierna i Rättvik - miljöpartiet, folkpartiet, centern, moderaterna, kristdemokraterna och spi enats om en speciell riktad lönesatsning.

De cirka 500 undersköterskorna, vårdbiträdena, personliga assistenterna och barnskötarna i kommunen ska få ett extra lönepåslag på 100 kronor i månaden. Reformen ska börja gälla vid årsskiftet.

- Nu har vi äntligen en möjlighet att satsa på detta efter flera år av besparingar. Det känns bra. Vi beräknar att detta kostar kommunen cirka en miljon kronor på årsbasis. Det klarar budgeten. De berörda nämnderna, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden ska kompenseras fullt ut för detta, säger Jonny Jones.

Kommunledningen betonar att satsningen ligger utöver de ordinarie lokala löneförhandlingarna.

- Det är en ren extra satsning på låglönegrupperna i kommunen. Vi är eniga inom majoriteten, säger folkpartiets Margareta Jonback.

Biblioteket flyttar för en dag

u Ore bibliotek i Furudal flyttar verksamheten för en dag till kaféet Brödverkstaden på fredag. Kommunens toppolitiker är inbjudna.

- Vi finns i dag vid äldreboendet Orestrand. Lite avsides. Många måste ta bilen för att komma hit. Vår tanke är att testa hur folk upplever ett bibliotek som ligger mer centralt. Vi skulle vilja flytta dit där folket finns, säger filialföreståndaren Maj Scherp Samuelsson.

Inför testdagen organiseras flytten.

- Vi tar med oss bokvagnar, tidningar, dvd-filmer och datorer. Vi hoppas att många passar på och besöker oss vid kaféet på fredag mellan tio och tretton, säger Maj Scherp Samuelsson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons