Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra insatser mot ungdomsfylleri

Annons

Omkring 20 poliser tjänstgjorde i centrala Hedemora på lördagskvällen.

Poliserna inriktade sig på att beslagta alkoholhaltiga drycker från minderåriga.

- Vi vet sedan tidigare att det varit lite stökigt i samband med festivalen under tidigare år och nu fick vi möjlighet att stämma av läget, säger Sven Åke Petters, kommissarie vid polisen i Dalarna.

Antalet poliser på plats hade inget att göra med ettårsdagen för polismannen Ulf Grapes bortgång, enligt Petters.

- Nej, det hade det inte, men givetvis fanns tankarna på dådet i bakhuvudet, säger han.

När FN:s generalsekreterare Kofi Annan tackade nej till det internationella mötet i Tällberg om globaliseringens effekter blev polisstyrkan i Tällberg övertalig.

Polisledningen i Dalarna valde då att kommendera en grupp poliser till Hedemora där Daldansen pågick som bäst.

Flera ungdomar som befann sig i centrala Hedemora blev varse polisens närvaro.

Tonåringar som bar med sig alkoholhaltiga drycker fick snällt lämna ifrån sig dessa och se på när polisen hällde ut dryckerna på marken och i gatbrunnar.

- De ungdomar vi stoppar är mellan 15 och 18 år. Många tycker att vi har förstört deras kväll, men vi är övertygade om att de tackar oss dagen efter, säger Anders Tälling, en av de poliser som ingick i insatsstyrkan.

Entrépriset till Daldansen i lördags var 250 kronor och Anders Tällning tror att det är mycket pengar för tonåringar och att de därför valde att stanna på och omkring Åsgatan.

- En stor del av den alkohol ungdomarna bär med sig är cider och importerad öl. Vissa säger att det är deras föräldrar som köpt ut alkoholen, säger Anders Tälling.

Stämningen i centrala Hedemora var god och flera förbipasserande vuxna passade på att visa sin uppskattning över polisens närvaro.

Vissa ynglingar försökte också göra sig lustiga över polisen. Detta skedde bland annat strax efter elva då en bil rullade fram på Åsgatan tätt följd av en polisbuss. Två unga män i bilens bagageutrymme drog då ner sina byxor och visade polisen sina bara rumpor. Polisen stoppade omedelbart bilen och beordrade ut samtliga passagerare ur bilen.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons