Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertgrupp: Rysk bomb mot Georgien

Annons

En internationell expertgrupp har kommit fram till att den robot som fälldes mot georgisk mark i förra veckan kom från ett ryskt plan. Två svenska militärer har ingått i gruppen.

På torsdagen inleder Ryssland en egen utredning om incidenten, när en rysk robot slog ned utan att explodera några mil från Georgiens huvudstad Tbilisi. Men redan på onsdagen hade den internationella kommissionen sin slutsats klar.

"Ett oidentifierat flygplan flög från ryskt luftrum in i georgiskt luftrum och tillbaka in i ryskt luftrum tre gånger", skrev de åtta utländska experterna i sin rapport.

Förutom de två svenskarna ingick experter från USA, Lettland och Litauen i gruppen.

Enligt rapporten pågick det första intrånget i georgiskt luftrum i mindre än en minut, de båda senare betydligt längre. Då flög planet också längre in över Georgien.

Roboten var enligt experterna av den ryska modellen KH-58. Den modellen finns enligt expertgruppen inte i det georgiska flygvapnet, inte heller har Georgien några plan som skulle kunna bestyckas med sådana robotar.

Incidenten spädde på konflikten mellan Ryssland och Georgien. Förra året stoppade Ryssland georgiska transporter över gränsen och drog ned på både de diplomatiska relationerna och handelsförbindelserna.

Den före detta sovjetrepubliken Georgien har en pro-västlig regering som vill ansluta landet till västalliansen Nato. Ett medlemskap där är dock omöjligt så länge landet har konflikter inom sina egna gränser. Två georgiska regioner, Sydossetien och Abchazien, har förklarat sig självständiga.

TT

Mer läsning

Annons