Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exilryss planerar ny rysk revolution

Annons

Den ryske miljardären Boris Berezovskij hävdar i en tidningsintervju att han från sitt hem i London planerar att störta Rysslands president Vladimir Putin med våld.

Den stormrike oligarken var tidigare en inflytelserik profil i rysk politik och nära lierad med förre presidenten Boris Jeltsin. Han har levt i landsflykt i London sedan han kom på kant med president Vladimir Putin 2000.

På direkt fråga från tidningen om han underblåser en revolution svarar Berezovskij: "Du har alldeles rätt".

Berezovskij har beviljats asyl i Storbritannien och London har flera gånger svarat nej på ryska propåer om att få honom utlämnad.

Hans nya uttalanden fördömdes av Kreml. Talesmannen Dmitrij Peskov sade i en kommentar till The Guardian att Berezovskijs yttranden är brottsliga enligt rysk lag. Peskov hoppades att uttalandena ska få de brittiska myndigheterna att reagera.

Berezovskij ville inte avslöja några detaljer om sina planer, med motiveringen att de är för känsliga. Inte heller ville han avslöja de kontakter han säger sig ha inom den ryska makteliten. Dessa skulle i så fall riskera att bli mördade, säger han.

Berezovskij har bland annat anklagat Moskva för att ligga bakom mordet på den förre ryske spionen Aleksandr Litvinenko som dog i november efter att ha förgiftats med det radioaktiva ämnet polonium 210.

TT

Mer läsning

Annons