Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exilkineser positiva till statsbesök

Annons

Svenska exilkinester menar att president Hu Jintaos stadsbesök kan få positiv effekt, trots att den kinesiska regeringen fortfarande har blod på sina händer.

Men de ser gärna att Sverige skärper sin kritik mot landet.

Något försenad anlände i morse den kinesiska delegationen, med Hu Jintao i spetsen, i hästdragna vagnar till Stockholms slott. I strålande sol och nästintill högsommarvärme inleddes välkomstceremonin.

President Hu Jintao och kung Carl|XVI Gustaf inspekterade traditionsenligt livgardets hedersvakt sedan den svenska nationalsången spelats av arméns musikkår.

Därefter hälsade kungaparet och presidentparet på regeringen, riksdagens talman Per Westerberg samt representanter för Försvarsmakten som stod uppradade på den inre borggården.

Exilkinesen Chen Maiping, internationell sekreterare i den kinesiska, oberoende, Pen-klubben, ser försiktigt positivt på besöket.

Pen-centrets generalsekreterare, Yu Zhang, håller med. Men han tror att Kinas internationella handelskontakter till slut kommer att bidra till en demokratisering av landet.

Presidenten i all ära, de som uppmärksammades mest under morgonen var drottning Silvia och den kinesiska presidentfrun. Åtminstone av den samlade pressen som bland annat bestod av ett 20-tal ackrediterade kinesiska journalister.

Efter välkomstceremonin åkte det kinesiska följet vidare till Göteborg. Där väntade också ett besök på Volvo och firandet av ostindiefararen Götheborgs hemkomst efter seglatsen till och från Kina.

I Göteborg talade den kinesiska presidenten om att han ville stärka bandet mellan våra länder:

Hans tal mötes av ett stort jubel från publiken, men protester saknades inte. Såväl svenska Amnesty som andra människorättsorganisationer var på plats för att protestera mot den kinesiske ledaren.

I kväll återvänder Jintao till Stockholm där en galamiddag på slottet väntar.

TT

Mer läsning

Annons