Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-politiker stämmer TV 4 för förtal

Annons

Den förra moderatpolitikern Erica Lejonroos stämmer TV 4 på 1,9 miljoner kronor för bland annat grovt förtal.

TV 4 erkänner förtalsbrott för att slippa en utdragen process, men är inte berett att betala miljoner.

TV 4 påstod i ett inslag i oktober förra året att Erica Lejonroos utnyttjat sin styrelsepost i Kriminellas revansch i samhället (Kris) för att få sin privata tandvård betald av en stiftelse som organisationen kontrollerade. Uppgifterna var dock felaktiga. Lejonroos beviljades stöd, men hon var inte styrelsemedlem vid tillfället. En senare granskning visade att bara kvinnor skrivna i Stockholm kunde få stöd från stiftelsen och Lejonroos, som var skriven i Sundbyberg, återbetalade senare pengarna.

Erica Lejonroos skulle ha tillträtt som moderat kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Sundbyberg efter höstens valseger, men lämnade kommunpolitiken efter TV 4-inslaget, skriver Dagens Nyheter.

Nu stämmer hon TV 4:s ansvariga utgivare för tryckfrihetsbrottet grovt förtal och kräver 200 000 kronor för kränkningen. Lejonroos vill också ha 1,7 miljoner kronor för förlorad arbetsinkomst, vilket är skillnaden mellan fyra års kommunalrådslön och hennes nuvarande inkomst.

Enligt Anne Lagercrantz, ansvarig utgivare för Nyheterna, medger TV 4 förtalsbrottet.

Lagerkrantz vidhåller att det fortfarande finns oklarheter om Lejonroos agerande, men hon erkänner att inslaget också var oklart på vissa punkter.

Att TV 4 erkänner att man gjort sig skyldig till brott är givetvis en inbjudan till förlikning, men Erica Lejonroos advokat Svante Thorsell är så här långt avvisande.

Anne Lagercrantz hävdar bestämt att tv-bolaget inte är berett att betala miljoner för kränkningen.

Fällande domar i förtalsbrott brukar sällan leda till högre skadestånd än 100 000 kronor. Att domstolen i samband med förtalsmålet också får ta ställning till ersättning för förlorad arbetsinkomst i den här storleken är mycket ovanligt.

TT

Mer läsning

Annons