Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-minister svindelmisstänkt i Irak

Annons

Inom loppet av tio månader försvann 800 miljoner dollar från försvarsdepartementet i Irak, pengar som skulle använts till återuppbyggnaden av det ockuperade landet. Och landets dåvarande försvarsminister Hazem Shalan misstänks för delaktighet i svindeln.

Trots efterlysning lever Shalan nu helt öppet i London, skriver Sunday Times på söndagen.

Pengarna försvann under Shalans tid som chef för försvarsdepartementet, men själv förnekar han inblandning i härvan. Från att ha varit en liten affärsman i London under Saddam Husseins tid som Iraks president avancerade Shalan till försvarsminister i Bagdads interimsregering 2004-2005.

Shalan hann dock lämna Bagdad innan nästa regering upptäckte att förmögenheten försvunnit från försvarsdepartementets konto, en kupp som anses vara en av historiens största stölder. Washingtonkongressen har också inlett utredning om pengarna.

Sunday Times mötte Shalan på flygplatsen i Amman för en vecka sedan, just som han skulle flyga till London. Han visade inte då någon oro över att Bagdads regering utfärdat en efterlysning på honom för bedrägeri.

Shalan uppgav för tidningens reporter att pengarna aldrig nått fram till departementet och att han inte är inblandad. Men dokument från Bagdads utredning tyder på något annat. De visar att pengar överförts till ett konto i Jordanien och sedan vidare till en föga känd affärsmans bank.

TT

Mer läsning

Annons