Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva från Grängesberg fick nytändning i Insjön

Annons

På skolan i Insjön har Eva ett fyraårigt förordnande och efter att ha gjort halva tiden är hon väldigt nöjd över sitt beslut att tacka ja när hon fick erbjudandet om att bli biträdande rektor på hög- stadiet.

- Jag tyckte det var värt att prova något nytt innan man blir för gammal.

Innan dess var Eva rektor på skolan i Blötberget och biträdande rektor på Marnässkolan i Ludvika.

Hon hyr en lägenhet i Insjön men med oreglerad arbetstid kan hon styra jobbet så att hon ofta kör de drygt nio milen hem till Grängesberg efter jobbet på torsdagarna.

Eva kom nyligen tillbaka från Sydafrika, dit hon åkte på en veckolång resa, tack vare ett stipendium från Tällberg foundation, stiftelsen som arrangerar det årligen återkommande Tällberg forum.

Med sig till Kapstaden hade hon bland annat böcker, kläder och spel, som hon överlämnade till den skola i den sydafrikanska storstaden, där många gatubarn fått en chans till utbildning och komma bort från droger, brott och våld.

-Det gör ett fantastiskt jobb på skolan, berättar Eva imponerat, som förstås träffade eldsjälen Pat Jones, en pensionerad lärare som fortsätter att kämpa för de utsatta barnen från gator och kåkstäder.

Pat Jones kommer för övrigt till Tällberg i sommar, där hon och Eva Westmark då möts igen. Bland annat hoppas Eva få ihop en fotoutställning med sina bilder från Sydafrikaresan. Eva fick tillfälle att prata med en del av de sydafrikanska barnen vid besöket i Kapstaden och nästan alla hoppades få ägna sig åt socialt arbete i framtiden.

-Det är deras sätt att betala tillbaka vad de får i dag.

På skolan i Insjön har man bedrivit Operation Sydafrika och på olika sätt samlat in pengar till detta ändamål.

Bland de mest entusiatiska i Sydafrika-utbytet har en grupp elever med anpassad studiegång varit.

De håller till i byns gamla brandstation, där de faktiskt bygger ett komplett flygplan.

- Vi hade hoppats att få det flygfärdigt till Tällberg forum men det kanske inte blir så. Det har krånglat med lite delar på slutet.

Sydafrikaprojektet ger möjligheter att i undervisningen anknyta till mänskliga rättigheter och att moverka rasism.

-Vi skapar förståelse för andra platser på jorden och kan jobba mot främlingsfientlighet, påpekar Eva.

Nästa steg kan bli att utvidga de internationella kontakterna till Sydamerika och Peru. I huvudstaden Lima finns ett projekt bland gatubarn, liknande det i Kapstaden.

-Än vet vi inte vad det kan bli men vi jobbar på det, förklarar Eva Westmark.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons