Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europeiska ledare gratulerar Sarkozy

Annons

Gratulationerna strömmade under söndagskvällen in från när och fjärran till Nicolas Sarkozy som snart kan inta Elyséepalatset. En av de första att gratulera var USA:s president George|W Bush.

Bush ringde personligen Frankrikes nyvalde president och gratulerade honom till segern.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade sig vara övertygad om att Sarkozy kommer att medverka till en lösning på den inställda institutionella reformen av EU.

Barroso gratulerade Sarkozy i ett uttalande och sade han resultatet var en seger för EU:s integration, som både Sarkozy och hans motståndare Ségolène Royal, öppet har stött.

"Jag har fullt förtroende för att Nicolas Sarkozy, vars övertygelser jag känner till och vars starka åsikter är kända för alla, kommer att spela en ledande roll i att lösa den institutionella frågan och konsolidera ett politiskt Europa", heter det i Barrosos uttalande.

EU:s ordförandeland Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att Sarkozys seger skulle "stärka den fransk-tyska axeln i hjärtat av Europeiska unionen".

Merkel sade att hon var förvissad om att under honom skulle den tysk-franska vänskapen fortsätta att vara grunden för att säkra hållbar fred, demokrati och välstånd i Europa.

Merkel sade att hon såg fram emot att inom en nära framtid träffa Sarkozy för "ett första meningsutbyte".

Andra europeiska ledare som sällade sig till gratulanternas skara var Storbritanniens premiärminister Tony Blair, Spaniens José Luis Rodriquez Zapatero, Italiens Romano Prodi och Belgiens Guy Verhofstadt.

TT

Mer läsning

Annons