Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europadomstolen fällde Polen

Annons

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna slår fast att polska myndigheter gjorde sig skyldiga till diskriminering när de förbjöd en gayparad i Warszawa 2005.

När paraden i Warszawa stoppades var nuvarande presidenten Lech Kaczynski borgmästare i den polska huvudstaden.

Domstolen i Strasbourg, som är ett organ inom Europarådet, fann att tidningsuttalanden som Kaczynski gjorde påverkade beslutet att förbjuda marschen.

Kaczynski sade i en intervju att "propaganda för homosexualitet" inte var samma sak som att "utnyttja rätten till mötesfrihet".

Paraden genomfördes trots förbudet, och cirka 3|000 personer deltog, men domstolen påpekade att arrangörerna och deltagarna därmed utsatte sig för en betydande risk.

Polen har tidigare prickats av EU-parlamentet för diskriminering av homosexuella. Polska myndigheter tillbakavisar anklagelserna. I en kommentar till torsdagens dom sade chefen för den polska nationella säkerhetsbyrån, Wladyslaw Stasiak, att det fanns ett konkret hot mot säkerheten i samband med gayparaden 2005. Stasiak var vice borgmästare i Warszawa då. Han anklagade på torsdagen sina meningsmotståndare för "moralisk terrorism".

TT

Mer läsning

Annons