Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europa hukar under värme och väta

Annons

Det bistra väder som nu drabbar södra Sverige har i helgen utlöst en av de största flygräddningsoperationerna i Storbritanniens historia. Samtidigt fortsätter en dödlig värmebölja i sydöstra EU.

Efter stora regnmängder i centrala och västra England i fredags har helikoptrar från flygvapnet RAF gått i skytteltrafik för att rädda strandsatta människor och föra läkare till översvämmade områden.

Enligt brittiska medier är Gloucestershire, Worcestershire och Oxfordshire _ områden som breder ut sig nordväst om London _ värst drabbade. Väder- och översvämningsvarningar var ännu på söndagen även utfärdade för delar av huvudstaden.

I Worcestershire var vattnet på vissa håll enligt BBC 1,8 meter djupt i helgen. Som exempel på de tusentals människor som stängts inne av översvämningarna nämns staden Evesham, där över 30 personer har tagit sin tillflykt till Northwick Hotels övre våningar.

Många järnvägslinjer har också drabbats av förseningar och inställda tåg. Flyget går dock som vanligt.

I Schweiz har rejäla åskoväder nätterna mot lördag och söndag utlöst både översvämningar och jordskred. Inga personskador rapporteras.

Samtidigt kräver en massiv värmebölja alltfler offer i sydöstra EU. Längs gränsen Bulgarien_Rumänien väntas dagstemperaturer på över 40 grader fortsätta i flera dygn till. Hittills har 15 människor avlidit av hettan, säger Rumäniens hälsominister Eugen Nicolaescu enligt Reuters.

I Ungern noterades i fredags 41,9 grader, den högsta temperaturen som hittills uppmätts i landet.

TT

Mer läsning

Annons