Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU vill registrera lobbyister

Annons

EU-kommissionen vill ha bättre koll på de tusentals lobbyister som rör sig i Bryssel. De erbjuds att registrera sig och berätta vad deras syfte är och vem som betalar räkningen.

Registret öppnas omgående. Allt från advokatbyråer och intresseorganisationer till konsulter och föreningar inbjuds att registrera sig. Men kommissionen riskerar att dra på sig kritik, eftersom registret är frivilligt. Det finns inget tvång att delta.

Men den ansvarige kommissionären, Siim Kallas, hoppas att det ska bli så attraktivt, eller rent av nödvändigt att registrera sig att frivilligheten blir av mindre betydelse.

De som finns i registret ska ha ett slags förtur till att bli tillfrågade om synpunkter, när deras ämnen kommer på tal. Och kommissionen hoppas att det ska vara ett slags varumärke för en lobbyist att vara registrerad.

Tillsammans med branschen ska en uppförandekod tas fram. Den som bryter mot den ska kunna straffas till exempel genom att hamna på en lista över aktörer som inte lever upp till koden.

TT

Mer läsning

Annons