Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU uppmanas ingripa mot folkmördare

Annons

Två människorättsrörelser uppmanade på tisdagen EU-länderna att ingripa rättsligt mot 37 namngivna rwandier, som misstänks för delaktighet i folkmordet 1994 men lever i frihet i Europa.

"Regeringarna är förpliktade att utreda anklagelserna och att dra dessa personer inför rätta i de fall tillräckliga bevis läggs fram", sade Internationella federationen för mänskliga rättigheter och Redress, en organisation som arbetar mot tortyr, i ett gemensamt uttalande.

Talesmän för organisationerna sade att försöken att dra de misstänkta inför rätta har bromsats av juridiska teknikaliteter, myndigheters likgiltighet och politisk inblandning.

Kritiken riktas främst mot Frankrike, som stödde den dåvarande rwandiska regimen ekonomiskt och militärt och som länge anklagats för att ha hjälpt flera av de högsta ansvariga för folkmordet att lämna Rwanda. Flera av dem har fått en fristad i Frankrike, bland dem presidenthustrun Agathe Habyarimana som utpekats som spindeln i nätet under förberedelserna för massakrerna.

Enligt organisationerna lever de flesta i Frankrike och Belgien, men det finns också misstänkta massmördare i Storbritannien, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Italien och Nederländerna, sade de.

Belgien och Schweiz är de enda länder i Europa som har gripit, rannsakat och fängslat personer som varit delaktiga i folkmordet i Rwanda 1994, när mellan 800|000 och en miljon människor dödades under tre månader. De flesta offren tillhörde minoritetsgruppen tutsier.

TT

Mer läsning

Annons