Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-uppdrag i Kosovo med hög insats

Annons

Sverige vill ha ett tungt ord med i laget när EU förbereder sin stora krisinsats för ett Kosovo på väg mot självständighet.

Det är ett kostsamt och riskfyllt uppdrag.

Enligt EU:s utrikes- och säkerhetspolitiske talesman, Javier Solana, har EU inte råd att misslyckas med uppdraget. Trots att det ännu inte finns någon resolution från FN:s säkerhetsråd om förslaget om "övervakad självständighet" för den än så länge serbiska provinsen Kosovo är förberedelserna i full gång för EU:s insats.

Och EU-kommissionären med ansvar för utvidgning, Olli Rehn, säger att EU inte har några andra planer än att fullt ut engagera sig i Kosovos framtid. Ingen annan kan förväntas ta ansvar för det som händer på EU:s tröskel.

Men det blir dyrt och enbart pengar ur EU:s budget förslår inte, enligt Rehn. Det kan kosta över 13 miljarder kronor per år i tre år. Kosovos del av den jugoslaviska statsskulden ska täckas, ekonomin i Kosovo hjälpas upp ur avgrunden och EU-uppdraget med mellan 1|500 och 2|000 personer betalas.

Kosovos framtid är en huvudfråga på mötet.

På väg in till mötet sade utrikesminister Carl Bildt till reportrar att huvudfrågan inte är om EU-länderna kan hålla ihop kring Kosovo. Det är snarare de stora utmaningar som väntar i Kosovo, problemen har kraftigt underskattats, hävdar han.

Den svenska regeringen vill att Sverige ska ha inflytande över vad som händer i det internationella arbetet i Kosovo. Det ska ske genom att Sverige eller EU får en plats i den styrgrupp som ska övervaka Kosovos väg mot självständighet. Hittills har den internationella kontaktgruppen varit ett reservat för de stora länderna i EU och Ryssland och USA.

Regeringen vill att Sverige ska få en roll som svarar mot att det svenska biståndet uppgår till 120 miljoner kronor per år, samt betydande bidrag till Natostyrkan i form av soldater och till den nuvarande polisinsatsen Unmik under FN.

TT

Mer läsning

Annons