Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU tvingar fram ny vargpolitik?

Annons

Nya riktlinjer som just nu utarbetas inom EU kan ställa till problem för den svenska vargpolitiken. Den svenska stammen är troligen för liten för att den ska få godkänt enligt riktlinjerna.

Han presenterade EU-dokumentet på onsdagen vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen, Jämtland.

Det var i fjol som EU-kommissionen beslutade att riktlinjerna skulle utarbetas för att EU skulle få en gemensam grund för arbetet med att bevara de stora rovdjuren. Arbetet har skötts av en grupp experter under ledning av den italienske vargforskaren Luigi Boitani.

Experterna har gått igenom alla populationer av stora rovdjur i Europa. Tanken är att samtliga av dessa på sikt ska uppnå "gynnsam bevarandestatus". För det krävs att djurens livsmiljö tryggas och att stammarna är så stora att de inte hotas av inavel. Det senare innebär avancerade beräkningar av stammarnas genetiska sammansättning.

Vad som menas med livskraftig är visserligen inte helt klarlagt. För lodjur gäller, enligt vissa kriterier, en sammanhängande population på 1 000 könsmogna individer, vilket Sverige uppnår tillsammans med Norge. Men om samma kriterier ska gälla för varg är det ingen som vet i dagsläget. Det bör också påpekas att om friskt blod tillförs genom invandring kan kraven sänkas något.

Johan Bodegård påpekar dock att det än så länge är oklart vilken status riktlinjerna kommer att få, om de ska fungera som ett direktiv eller bara innebära rekommendationer. Det avgörs sannolikt först nästa år.

TT

Mer läsning

Annons