Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU träffar palestinsk minister

Annons

EU har tagit sin första officiella kontakt med en medlem av den nya palestinska samlingsregeringen men är inte på väg att återuppta sitt stöd till den palestinska myndigheten.

En talesman för EU:s utrikesansvarige Javier Solana bekräftar att Mellanösternsändebudet Marc Otte under tisdagen träffade den palestinske utrikesministern Ziad Abu Amr som är en oberoende medlem av regeringen.

Samtidigt sammanträdde den amerikanske generalkonsuln i Jerusalem Jacob Walles med den palestinske finansministern Salam Fayyad som liksom Abu Amr är politiskt oberoende, han är varken knuten till Hamas eller medlem i det andra stora palestinska partiet, Fatah.

Frankrike och Österrike deklarerade i särskilda uttalanden på tisdagen sin avsikt att återuppta kontakterna med palestinska ministrar som inte är medlemmar av islamiströrelsen Hamas.

För Israel, som helst skulle se att den palestinska regeringen bojkottas helt, är kontakterna en motgång.

Israel ställde på tisdagen in ett planerat möte med statssekreteraren vid norska UD Raymond Johansen. Det var ett straff för att Johansen i måndags besökte den palestinske premiärministern och Hamasmedlemmen Ismail Haniya.

Johansen skulle ha träffat en högt uppsatt representant för Israels utrikesdepartement.

TT

Mer läsning

Annons