Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU till attack mot Intel

Annons

EU-kommissionen anklagar Intel, världens största datachiptillverkare, för att använda sig av oschyssta metoder mot sina konkurrenter.

Intel riskerar nu miljardböter.

EU-kommissionen har skickat en formell protest till Intel där man anklagar bolaget för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden på ett sätt som snedvrider konkurrensen och bryter mot EU:s lagar.

Syftet, enligt kommissionen, har varit att konkurrera ut Intels största konkurrent Advanced Micro Devices (AMD) från processormarknaden.

Anklagelserna handlar bland annat om att Intel ska ha gett stora rabatter till datortillverkare som väljer Intel-processorer och att Intel ska ha betalat tillverkare för att förmå dem att försena eller dra tillbaka produkter med AMD-processorer.

EU-kommissionen har haft ett öga på Intel under många år, men väljer nu att dra i gång en formell process. Intel har tio veckor på sig att bemöta anklagelserna och har därefter rätt att försvara sig i en muntlig förhandling. Om det visar sig att EU-kommissionen har rätt i sina anklagelser kan Intel dömas till böter. De kan maximalt uppgå till 10 procent av bolagets årsomsättning, vilket i Intels fall skulle betyda maxböter på runt 3,5 miljarder dollar.

TT

Mer läsning

Annons