Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-styrkan i Bunai drogs in i nya strider

Annons

Den franskledda fredsstyrkan i Bunia i nordöstra Kongo-Kinshasa drogs på söndagen åter in i strid.

När 70 svenskar till månadsskiftet anländer till Bunia har Sverige soldater på två platser i krigets Kongo.

EU-styrkan, som för tillfället nästan uteslutande består av fransmän, skickade efter uppgifter om plundring en patrull till förorten Tchemtchem.

- Milismän attackerade patrullen, som svarade. Milismännen flydde sedan, och kastade en granat som inte exploderade, sade talesmannen Gérard Dubois till nyhetsbyrån AFP.

I lördags utfärdade fredsstyrkan ultimatum: alla vapen måste vara borta från stadens gator inom tre dygn. Därefter kommer alla vapen att beslagtas, hette det. Tidsfristen går ut klockan 11 på tisdagen, svensk tid.

EU-styrkan började installera sig den 6 juni i Bunia, med stöd av ett FN-mandat. Ett 70-tal svenskar ska kring månadsskiftet ansluta sig till styrkan, som hittills hamnat i strid eller stridsliknande situationer tre gånger.

Den svenska insatsen är mer komplex än de tidigare på Balkan, anser en av dem som skött planeringen av det svenska uppdraget.

- Vi är ju inte helt vana att möta 50 procent rekryterade barnsoldater i de enheter vi jobbar med. Det är ett problem. Koppla det till att de också kan vara drogade, säger Daniel Kindberg från försvarets insatsledning, men tillägger:

- Det är inget problem att möta grupperna militärt.

Miliserna har enligt honom endast förmåga att skjuta civila. Om de stöter på dugligt militärt motstånd räcker de inte långt.

I Kindu längre söderut sköter ett 90-tal svenskar en flygplats, men där är läget mycket lugnare än i Bunia. (TT)

TT

Mer läsning

Annons