Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU stödjer Tinky Winky

Annons

Håll tassarna borta från Tinky Winky. Så kan ett uttalande från EU-kommissionen tolkas sedan Polens barnombudsman gått till angrepp mot Teletubbies-figurens påstådda homoböjelser.

Polens BO Ewa Sowinska har bett psykologer om råd för att utröna om Tinky Winky och de andra figurerna i den brittiska barn-tv-serien sprider homosexualitet och därför bör förbjudas.

Polska myndigheter påbörjade nyligen en rad åtgärder för att förbjuda spridning av homosexualitet bland barn. Bland annat vill utbildningsdepartementet att lärare som gör reklam för homosexualitet ska kunna sparkas. Den konservativa regeringen har kritiserats inom EU och från människorättsgrupper för diskriminering.

På en fråga om vad EU:s verkställande organ anser om polska BO:s utspel, svarade kommissionens talesman för mediefrågor:

Det är inte första gången som Tinky Winky _ en lila dockfigur med trekantig antenn på huvudet och en liten väska runt armén _ drar på sig ilska från självutnämnda moraliska väktare. 1999 hävdade den nyligen avlidne amerikanske Moral Majority-pastorn Jerry Falwell att syftet med Tinky Winky var att fördärva barn _ medvetet, men subtilt.

TT

Mer läsning

Annons