Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-stadga om rättigheter oroar Blair

Annons

EU:s stadga för grundläggande rättigheter har blivit en stridsfråga i förhandlingarna om ett nytt EU-fördrag.

Storbritannien vill ha undantag av oro för att strejkrätten kan utökas.

När EU-ledarna 2004 kom överens om förslaget till ny konstitution för EU var stadgan en av de viktigaste delarna i den. Stadgan är ett slags moderniserad och utökad version av Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Den existerar redan och tillämpas.

Men genom att ta in den i EU:s fördrag skulle den ges ökad tyngd. Och EU-medborgarna skulle tydligt kunna utläsa vilka rättigheter de har. Med den i nypan kan de ställa EU-institutioner till svars inför domstol, liksom EU-länderna när det handlar om beslut som omfattas av EU:s lagstiftning. Det skulle kunna handla om att ett land inte lever upp till ett direktiv som gäller jordbruk, arbetsmiljö eller arbetstid.

I det förslag som EU-toppmötet i Bryssel diskuterar, som ersättning för den fallna konstitutionen, finns inte stadgan med i själva fördragstexten. Men det finns en hänvisning som säger att den är rättsligt bindande för medlemsstaterna. Storbritannien vill ha bort den texten.

Jörgen Hettne, kanslichef på institutet för Europapolitiska studier (Sieps), förstår inte riktigt den brittiska oron. Han tror att det mer handlar om den brittiska regeringens rädsla för debatt i medierna om att man sålt ut landet.

Han hänvisar till att EU:s domstol redan åberopat stadgan i några mål.

Men saker blir tydligare om stadgan finns med i fördraget eller att det hänvisas till den.

TT

Mer läsning

Annons