Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s Solana till Syrien

Annons

Nästa vecka reser EU:s utrikesansvarige Javier Solana till Syrien efter två års bottenfrusna förbindelser. Det beslutet från EU:s toppmöte slank först ut till journalister vid toppmötet i Bryssel genom den svenske utrikesministern Carl Bildt men bekräftades senare av Solana.

Efter mordet i februari 2005 på den tidigare premiärministern i Libanon Rafiq al-Hariri, som av många skylls på syrisk hemlig polis, har EU avbrutit alla förbindelser med Syrien. USA har agerat likadant.

Särskilt Frankrike, som har nära band med Libanon, har krävt ett beslutsamt uppträdande mot Syrien.

Nu är omvärldens bojkott på väg att brytas. På lördagen deltar Syrien i en konferens i Bagdad dit även amerikanska och franska diplomater väntas.

Frankrikes president Jacques Chirac framhöll vid mötet i Bryssel att han "utan reservationer" godkänt Solanas resa men inskärpte att det snarast handlar om att EU ska undervisa den syriska ledningen om grundläggande principer.

Under löfte om anonymitet har ansvariga för EU:s internationella förbindelser medgett att de väntat på ett tillfälle att återuppta kontakterna med Syrien.

Solana besöker Syrien på en resa som också för honom till Saudiarabien på måndag. Han kommer troligen också att delta i Arabförbundets toppmöte i Riyad den 28 mars.

TT

Mer läsning

Annons