Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU:s biståndsdjungel ska röjas

Annons

EU-kommissionen vill röja i biståndsdjungeln och se medlemsländerna satsa mer på bräckliga och bortglömda länder snarare än framgångssagor som Vietnam.

EU-kommissionären med ansvar för biståndsfrågor, Louis Michel, vill att medlemsländerna ska öronmärka en stor del av sina biståndsbudgetar, kanske hälften, för bräckliga länder som hamnat i skuggan. Centralafrikanska republiken är ett sådant land, enligt Michel.

Kommissionen räknar även länder som Malawi, Togo, Tchad och Somalia dit, liksom Etiopien, Eritrea och Sudan.

Dit flyter biståndet trögare jämfört med länder som Tanzania, Botswana och Mocambique och Vietnam, där det, enligt en kommissionstjänsteman, är "trevligare" att arbeta.

Kommissionen vill att de 27 EU-länderna senare i år frivilligt ska ställa sig bakom tio principer i en uppförandekod för bistånd. Följs listan så ska det ge ett mer effektivt och mer koncentrerat bistånd, som också minskar byråkratin för både givare och mottagare.

Antar EU-länderna en mer gemensam hållning så har det stor betydelse eftersom EU och EU-länderna tillsammans är världens största biståndsgivare. Förra året beräknas väntas EU-länderna i genomsnitt vika 0,42 procent av sin BNP till bistånd, och målet som EU kommit överens om för 2010 är 0,56 procent och till 2015 0,7 procent. Sverige, Danmark och Nederländerna är bäst i klassen och har redan med råge klarat det senare målet. Länder som Grekland, Portugal och Italien måste skärpa sig ordentligt enligt Michel.

Bistånd som det ges i dag kan vara också ett problem för mottagaren. I Mocambique arbetar 27 givare i lika många projekt med kamp mot hiv. I Kenya köps medicin in av 20 givare via 13 olika upphandlingssystem.

Kommissionen vill att varje land ska begränsa sina insatser till två sektorer i ett land. Ett annat förslag är att låta enskilda eller några medlemsländer sköta EU:s samlade bistånd i ett land.

Som exempel nämner kommissionen att Sverige överlåtit till Storbritannien att ta hand om det svenska stödet till utbildning i Rwanda.

TT

Mer läsning

Annons