Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU redo förhandla med Serbien

Annons

En av de mest eftersökta generalerna från inbördeskriget i Bosnien-Hercegovina har överlämnats till FN:s krigsförbrytardomstol i Haag. EU är därmed berett att återuppta sina förhandlingar med Serbien.

Ett samarbete mellan bosnisk och serbisk polis gjorde slut på före detta generalen Zdravko Tolimirs frihet. Poliser grep honom nära gränsen mellan de två länderna i torsdags.

Tolimir väntar åtal inför ICTY, krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, för medansvar i Srebrenicamassakern på 8|000 muslimska pojkar och män 1995.

Han var under inbördeskriget en av de närmaste medarbetarna till mannen som toppar domstolens lista över efterlysta bosnien-serbiska militärer _ Ratko Mladic som var serbstyrkornas överbefälhavare i den forna jugoslaviska delrepubliken.

Mladic var också anledningen till att EU förra våren avbröt de inledande förhandlingarna om serbiskt EU-medlemskap. Serbien hade lovat att överlämna Mladic, men bröt sitt löfte.

Gripandet av Tolimir ses dock som ett steg i rätt riktning. EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn öppnar därför för återupptagna förhandlingar.

Rehn tillade att det exakta datumet för förhandlingarna kommer att meddelas när ICTY:s chefsåklagare Carla del Ponte kommer tillbaka från Belgrad, dit hon reser på måndag.

Tolimir, som anlände till Haag på fredagen, uppgavs vara vid mycket dålig hälsa.

TT

Mer läsning

Annons