Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-plan för att rädda ålen

Annons

EU-länderna har enats om en plan för att rädda den utrotningshotade ålen. I stället för att sälja merparten av de yngsta ålarna som infångas ska dessa sättas ut för att säkra beståndet.

I dag säljs nästan all ål som infångas, inklusive ynglen, de så kallade glasålarna. De senare går på export till Asien där de betraktas som en delikatess. Detta tros vara en av de viktigaste orsakerna till att ålen som art minskat drastiskt de senaste decennierna.

Enligt EU:s plan ska 60 procent av alla infångade ålar under 12 centimeter sparas och senare sättas ut. Varje land måste upprätta en plan och vidta åtgärder för att säkra att den följs. Huvudmålet är att en stor andel av de vuxna ålarna ska få chansen att vandra till Sargassohavet för att leka.

De flesta glasålarna fångas vid Frankrikes och Spaniens kuster dit de driver med Golfströmmen från Sargassohavet. Där fångas merparten innan de hunnit sprida sig till andra europeiska länder.

Redan i dag används en del glasålar för utsättning, men andelen är liten. Över 90 procent exporteras till Asien. Rovdriften har lett till att mängden vuxna ålar som i dag utvandrar till Sargassohavet är mycket liten.

TT

Mer läsning

Annons