Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-pengar till palestinier

Annons

EU återupptog på måndagen sitt bistånd till det palestinska finansdepartementet.

Utbetalningarna har legat nere sedan västländerna började bojkotta Palestinska myndigheten för över ett år sedan. Bojkotten inleddes därför att islamiströrelsen Hamas _ som i väst betraktas som en terrorgrupp _ vann det palestinska parlamentsvalet 2006. Hamas har, till skillnad från det tidigare regeringspartiet al-Fatah, inte erkänt Israel.

Sedan i våras, då de båda gruppernas politiska grenar beslöt att samarbeta, finns en samlingsregering. En del av nyckelministrarna, däribland finansminister Salam Fayyad som är internationellt respekterad ekonom, är dessutom personer som inte har fast förankring i någotdera lägret.

Nu återupptas EU:s utbetalningar med ett stöd på motsvarande 38 miljoner kronor som ska gå till effektivare skatteförvaltning.

Maktkampen mellan president Mahmud Abbas rörelse al-Fatah och Hamas fortsätter dessutom med konfrontationer mellan deras anhängare. I helgen dödades sex personer i Gazaremsan och många skadades.

En grupp beväpnade män öppnade på måndagen eld mot premiärminister Ismail Haniyas kansli i Gaza, under pågående regeringssammanträde. Han befann sig i huset men kom inte till skada.

TT

Mer läsning

Annons