Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-parlamentets flyttnota synas igen

Annons

Kostnaderna för EU-parlamentets flyttrally mellan Strasbourg och Bryssel ska utredas på nytt.

Också dess pris för miljön.

Det blir följden av en omröstning i EU-parlamentet om ansvarsfrihet för parlamentets budget för 2005.

En stor majoritet, 475 av de 688 närvarande ledamöterna, röstade ja till ett tilläggsförslag från den svenske moderate ledamoten Christofer Fjellner.

Fjellners förslag var att parlamentets generalsekreterare ska göra en ny studie av de extra kostnaderna som uppstår på grund av att parlamentet har sin verksamhet spridd på tre ställen: det möts i Bryssel och Strasbourg och har stora delar av sin administration i Luxemburg.

Tolv gånger per år gör långtradare med papper, tjänstemän och politiker en tur-och returresa till Strasbourg för att mötas under fyra dagar.

Enligt en utredning som parlamentet själv gjorde 2002 är den extra kostnaden för att mötas i Strasbourg cirka 200 miljoner euro per år, cirka 1,8 miljarder kronor per år.

Det innebär fler ledamöter och fler tjänstemän och rimligen också ökade kostnader jämfört med den tidigare studien.

Den gröna partigruppen i parlamentet arbetar med en rapport om just miljökostnaderna för flyttcirkusen, som ska läggas fram inom kort.

Både Fjellner och moderaternas gruppledare Gunnar Hökmark anser att den svenska regeringen bör ta upp frågan om parlamentets säten i diskussionerna om ett nytt fördrag för EU, som snart går in i en intensiv fas.

Det står sedan något decennium inskrivet i EU:s grundfördrag att Strasbourg ska vara en plats där parlamentet möts och det är inget som kan ändras utan att samtliga EU-länder är eniga om det. Frankrike har hittills inte givit några tecken på att vilja släppa ifrån sig parlamentets möten.

TT

Mer läsning

Annons