Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-oro för Bulgarien och Rumänien

Annons

Sverige och flera andra medlemsländer kritiserar EU-kommissionen för att vara för vek mot Rumänien och Bulgarien. Trycket i kampen mot korruption måste vara hårdare.

Denne tillägger att de fem länder som nyligen uppvaktade kommissionens chefstjänsteman Catherine Day har gjort klart att det är otänkbart att ha det så.

Vid träffen sade EU-ambassadörerna från Sverige, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike och Finland att de är oroliga för att kommissionen inte tillräckligt noga kontrollerar att reformerna och ansträngningarna fortsätter i de båda länderna. Det sker inte ens på de områden som pekades ut som extra viktiga inför inträdet, framför allt rättsväsendet och kampen mot den organiserade brottsligheten.

Och de fem befarar att intresset att vara sträng är minst på kommissionens direktorat för rättsliga frågor som EU-kommissionären Franco Frattini ansvarar för.

De båda länderna fick sitt EU-inträde fördröjt. Det berodde till stor del på att de inte ansågs ha rett ut problemen på det rättsliga området. När de ändå släpptes in skedde det med tydliga budskap om att reformerna måste fortsätta. De har gått med på att genomgå en extra noga uppföljning av utvecklingen. Klarar de inte att hålla takten, visa att kampen mot korruption ger resultat och att också stora fiskar fastnar i nätet, kan de drabbas av restriktioner. Dessa kan till exempel handla om att det övriga EU inte erkänner domar avkunnade i de båda länderna.

Men kommissionen uttrycker inte så stor oro.

Han tillägger att kommissionen nyligen gjort expertgranskningar i de båda länderna och att den rapport som ska läggas fram för medlemsländerna i juni kommer att vara rigorös och oberoende.

TT

Mer läsning

Annons