Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU måste motivera beslut om frysning

Annons

I dag kan EU frysa en persons tillgångar utan att motivera varför.

Fel, anser Sverige, som fått gehör för sina ståndpunkter när EU nu inför sanktioner mot Iran.

När EU:s justitieministrar träffas i Luxemburg nästa vecka ska de fatta beslut om sanktioner mot Iran. Bland annat blir det förbjudet att sälja varor och teknologi till Iran som kan användas för att utveckla kärnvapen. Det ska även bli möjligt att frysa tillgångar och utfärda reseförbud för iranier som håller på med sådan kärnteknisk verksamhet som EU vill förhindra.

Men om sanktionen slår till måste EU:s medlemsländer kunna presentera tydliga skäl för personer och företag som berörs. Och det ska också finnas möjlighet att bemöta anklagelsen.

Hon tror att Iransanktionen banar väg för att rättssäkerhetsgarantier kommer att finnas med när EU fattar liknande beslut framöver.

Det är endast i de fall då EU själv beslutat om att en person till exempel ska få sina tillgångar frysta som reglerna gäller. Om det rör sig om en FN-resolution som EU enbart överför rakt av behöver frysningsbeslutet fortfarande inte motiveras.

Orsaken till EU:s svängning är en dom från december i fjol mot iranska Folkets mujahedin, som var uppsatt på EU:s terrorlista. Helt orättfärdigt ansåg organisationen. Den fick stöd i så måtto att den första instansen i EU:s domstol ansåg att beslutet om frysning inte var tillräckligt motiverat och att principen om att höra den berörda parten inte hade respekterats.

EU:s nya linje kommer också att finnas med i generella rekommendationer för sanktioner som ska godtas nästa vecka.

Krav på rättssäkerhetsgarantier kan få betydelse när EU ska besluta om nya sanktioner, men också när gällande sanktioner ses över, vilket vanligtvis sker när de varit i bruk ett år.

TT

Mer läsning

Annons