Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-ledare vill reformera till 2009

Annons

Om två år ska EU ha sopat undan den politiska krisen och reformerat organisationen.

Det sägs i förslaget till deklaration från EU:s 50-årsfirande i Berlin i helgen.

De 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer, inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt (m), ska ställa sig bakom deklarationen på det informella EU-toppmötet i den tyska huvudstaden. Texten har arbetats fram av den nuvarande EU-ordföranden Tyskland i kontakter med några få företrädare för varje lands regering, i Sverige en statssekreterare hos statsministern.

Det blir dock bara Tysklands förbundskansler Angela Merkel, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU-parlamentets talman Hans Gert Pöttering som sätter sina namnteckningar under den några sidor långa texten. De gör de inte desto mindre i alla de närmare 500 miljonerna EU-medborgares namn.

"Vi, medborgarna i den Europeiska Unionen, är förenade till vår fördel", heter det, i icke officiell översättning, i ett stycke i det förslag som skickats ut till medlemsländerna inför helgens möte.

Det talas om att europeisk enighet har bringat fred och välfärd. Och varje medlemsland har hjälpt till att ena Europa och att stärka demokratin och rättsstaten.

Deklarationen säger att mänskliga rättigheter är omistliga, den mänskliga värdigheten okränkbar och att EU har jämlikhet mellan könen som norm.

Den europeiska modellen förenar ekonomisk framgång med socialt ansvar, sägs det, samt att den inre marknaden och euron gör "oss" starka.

Den nämner framtida utmaningar som kamp mot terrorism och klimatförändringar och ansträngningar för fredliga lösningar på konflikter i världen. Däremot sägs ingenting konkret om att utvidgningen av EU varit en framgång eller vad som kan väntas av fler medlemsländer framöver.

Deklarationen ska gjuta nytt mod i unionen, men arbetet med den har inte varit lätt. Det har visat på slitningar som texten samtidigt är tänkt att minska. Från början var meningen att samtliga 27 medlemsländers ledare skulle skriva under, men det fick tidigt överges_åsikterna om framtiden går i sär för mycket.

In i det sista har Tjeckien, vars regering för stunden är en av de mest EU-skeptiska, agerat för att det inte ska tas med någon utfästelse om att EU ska ha ordnat ett nytt fördrag, eller grundlag, senast 2009. Den tänkta grundlagen, som nu inte längre ska kallas konstitution, röstades ned i folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna 2005 och är därmed i praktiken död, eftersom den måste godkännas i alla länder för att bli verklighet.

Något annat måste komma istället för att EU ska kunna fungera effektivt med 27 och fler medlemsländer, men länderna kan inte enas om vad.

TT

Mer läsning

Annons