Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-länder överens utbyta DNA

Annons

Polisen i EU ska få börja söka själva i andra medlemsländers register över DNA, fingeravtryck och bilar.

Det är unionens justitie- och inrikesministrar överens om.

Registren öppnas dock inte för helt fri sökning av säg tysk polis i svenska register. Om tysk, eller italiensk eller lettisk polis har en DNA-profil på en misstänkt kan de kontrollera, genom en egen lina till det svenska registret, om det finns någon som matchar den profilen. Blir det träff får de ansöka om att få ut personliga data om den person det gäller.

Överenskommelsen innebär att ett polissamarbete som Tyskland, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Österrike och Nederländerna startade en gång genom att underteckna det så kallade Prüm-fördraget, nu blir ett samarbete för hela EU. Den svenska regeringen gjorde redan i höstas klart att Sverige ville ansluta sig till fördraget, oavsett om det fördes över till att bli en del av EU:s lagstiftning.

Flera delar i fördraget, som visat sig svåra att smälta för ett eller flera medlemsländer, har dock plockats bort eller gjorts frivilliga. Den artikel som säger att ett EU-lands polis ska kunna jaga efter misstänkta in på en annat EU-lands mark och ingripa blir frivillig.

TT

Mer läsning

Annons