Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ger Serbien hopp om nya samtal

Annons

EU-kommissionen hälsar den nya serbiska regeringen välkommen och säger sig villig att snabbt återuppta samtalen om landets relationer till Europeiska unionen.

En hake återstår: Krigsförbrytare måste sändas till Haag.

I veckoslutet enades de mer västvänliga och reformsinnade partierna i Serbien om att bilda en koalitionsregering och hålla ultranationalisterna utanför. Parlamentets nyvalde talman från det mest nationalistiska partiet pressades i helgen att avgå.

På tisdagen ska den nya regeringen presenteras och installeras.

EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn sade i Bryssel på måndagen att den nya regeringens program, och de beslut den väntas fatta, ganska säkert gör det möjligt att omedelbart återuppta förhandlingarna om ett stabiliserings- och associationsavtal.

Rehn sade att han snart reser till Belgrad för att diskutera med regeringen om dess planer. FN-åklagaren vid Haagdomstolen ska konsulteras under arbetets gång.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är avvaktande i kommentarerna till den nya serbiska regeringen.

Förhandlingarna avbröts av kommissionen för ett år sedan på grund av att den dåvarande regeringen inte hade hållit löftet att gripa den efterspanade krigsförbrytaren Ratko Mladic och lämna över honom till krigsförbrytartribunalen i Haag.

TT

Mer läsning

Annons