Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-förslag straffa svartarbetsgivare

Annons

EU-kommissionen vill se hårdare straff för arbetsgivare och privatpersoner som utnyttjar illegala invandrare.

Den föreslår också ordnad invandring av arbetskraft.

Tanken bakom är, enligt förslagen, att försöka ersätta illegal invandring av arbetskraft med legal.

Då kan också förhållandena och rättigheterna för dem som arbetar i jordbruket eller byggsektorn förbättras och företag som inte använder sig av illegal invandrare som arbetskraft slipper konkurrens på osunda villkor, enligt Frattini.

Länder i till exempel Afrika ska, enligt förslaget, kunna träffa avtal med EU om legal, tillfällig arbetskraft till EU-länder. De förbinder sig då också att ta tillbaka de personer det gäller när arbetet tar slut.

Frattini tror att medlemsländerna är mycket intresserade av kommissionens modell.

EU-länder skulle anmäla att de vid en viss tidpunkt behöver säsongsarbetare för att skörda frukt, eller andra sysslor. Kommissionen vill också få ett program för mer kvalificerad arbetskraft som får arbeta i EU ett tag för att sedan återvända till hemlandet.

För att de legala vägarna ska vara attraktiva krävs bättre kontroller och hårdare straff för arbetsgivare som anlitar illegalt invandrad arbetskraft, anser kommissionen. I dag har 26 av 27 medlemsländer någon form av lag mot företeelsen, men bara 19 har lagar som innebär att det är straffbart. Men skillnaderna är stora i straff och det är sällsynt att EU-länderna verkligen kontrollerar att lagarna följs.

Kommissionen vill att medlemsländerna ska döma till fängelse för grova brott, som när någon ertappas upprepade gånger eller när det handlar om att någon anlitat mer än fyra personer. Det ska också gälla när arbetsförhållandena är slavlika eller när en arbetsgivare vet att personen han utnyttjar är ett offer för människohandel.

Förslaget om straff för den som anlitar illegala invandrare skickas vidare till medlemsländernas organ i EU:s beslutsapparat, ministerrådet.

TT

Mer läsning

Annons