Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-förbud mot hundpälsimport klubbat

Annons

Det blir förbjudet att importera och handla med hund- och kattpäls i EU.

Det har EU-parlamentet gjort upp med EU-länderna om.

En klar majoritet av EU-parlamentets ledamöter röstade på tisdagen ja till en kompromiss med medlemsländernas organ i EU:s beslutsapparat, ministerrådet. Ansvarig för behandlingen i parlamentet har vänsterpartisten Eva-Britt Svensson varit och hon var mycket nöjd efter omröstningen.

Enligt henne blir det i praktiken ett totalförbud mot att handla, exportera eller importera hund- och kattpäls i EU. Det gäller också varor som innehåller hund- eller kattpäls, som kramdjur eller kläder.

Det ska gå att få göra undantag, i utbildningssyfte eller för att stoppa upp ett djur.

Ett flertal av EU-länderna har redan egna förbud, men från och med 2008 blir det ett allmänt förbud i hela EU. Upprinnelsen till förslaget är en deklaration från EU-parlamentet, som uppmanade EU-kommissionen att skriva ett förslag till förbud.

Miljöpartiets ledamot Carl Schlyter prisade Svensson för ihärdighet. Han sade att förslaget och beslutet var ovanligt eftersom EU lyssnat till "folkets röst" och sett till att förbjuda den "vidriga handeln" med hund- och kattpäls. Djurskydd fick för en gång skull företräde framför marknaden, enligt Schlyter.

TT

Mer läsning

Annons