Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU diskuterar insats i Tchad

Annons

EU har tagit ett första steg mot att skicka en styrka till Tchad, som gränsar till det krigsdrabbade Darfur.

Även svenska soldater kan bli aktuella för en sådan insats.

EU:s utrikesministrar har satt i gång en process för att skicka en styrka till östra Tchad och ett mindre område i Centralafrikanska republiken. Dessa områden gränsar till Darfur i västra Sudan och har fått ta emot runt 200|000 människor på flykt från det oroliga Darfur.

Den insats som diskuteras är en styrka på uppemot 3|000 soldater, varav ungefär hälften skulle vara fransmän. Frankrike är pådrivande i processen, men fler länder måste bidra.

Än så länge är det för tidigt att bedöma om ett svenskt deltagande blir aktuellt, anser Bildt. Om några veckor finns en bättre bild av hur en insats skulle se ut och tidigast i oktober kan det bli beslut om en styrka.

Många pusselbitar ska falla på plats. Insatsen skulle vara en brygga över till en senare FN-insats i området och dessutom måste den samordnas med den fredsbevarande styrka på 23|000 soldater och poliser, som FN och Afrikanska unionen (AU) gemensamt ska ansvara för i Darfur.

Sverige har redan tillsammans med Norge erbjudit att skicka en ingenjörsbataljon på omkring 450 soldater till Darfur. Den skulle främst vara med och bygga upp infrastrukturen i området.

Utrikesministrarna diskuterade också den situation som uppstått kring Kosovo sedan frågan om självständighet blockerats av Ryssland i FN:s säkerhetsråd.

Flera ministrar varnade för en ensidig självständighetsförklaring från Kosovos sida och uppmanade i stället både Kosovo och Serbien till kompromisser.

Enligt Carl Bildt kommer förhandlingarna nu under ett par månaders tid troligen att gå vidare i form av en trojka bestående av USA, EU och Ryssland.

TT

Mer läsning

Annons