Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU bjuder Kuba till Bryssel

Annons

EU öppnar för en politisk dialog med Kuba och ska bjuda in till samtal i Bryssel. Sverige är med på noterna, trots ett uppmärksammat diplomatbråk Stockholm_Havanna i våras.

Utrikesminister Carl Bildt (m) riktade tidigt i våras kraftig kritik mot situationen för de mänskliga rättigheterna på Kuba. Bildts kritik, som formulerades i ett tal vid FN:s råd för mänskliga rättigheter, resulterade i en skarp kubansk reaktion som Bildt kallade "lätt hysterisk".

EU ställde sig då bakom Bildt, men nu är EU-länderna på väg att bli lite mer aktiva i kontakterna med Havannaregimen.

EU:s inbjudan, som formellt ska utfärdas av EU:s utrikesministrar när de möts i Luxemburg på måndag, är ett resultat av att det skett ett tillfälligt ledningsskifte på Kuba. Sedan Fidel Castro hamnade i sjuksängen har hans bror Raúl tagit över i spetsen för ett kollektivt ledarskap, ett skifte som i och för sig ägde rum redan förra sommaren, långt innan Bildtbråket.

EU:s nuvarande ordförandeland Tyskland konstaterar i en bakgrundsnot inför utrikesministermötet att situationen på Kuba i princip är oförändrad, men att ledningsskiftet är det första på Kuba på 48 år.

Spanien har argumenterat hårt för att kontakterna med Kuba ska mjukas upp och Bildts spanske kollega Miguel Ángel Moratinos har också besökt landet, vilket inte setts med blida ögon på alla håll.

När riksdagens EU-nämnd behandlade frågan opponerade sig inte heller folkpartiet, som varit särskilt aktivt i Kubafrågan, mot att regeringen säger ja till att bjuda in företrädare för en kubanska regeringen till Bryssel.

Sedan 1986 har EU, då genom föregångaren EG, haft för medlemsländerna gemensamma förhållningsorder för kontakter med Kuba. De går ut på att man i alla sammanhang, och i kontakter med kubaner, ska uppmuntra till förändringar för att Kuba ska bli en demokrati, att de mänskliga rättigheterna ska förbättras, tryck- och yttrandefrihet uppnås liksom ökad levnadsstandard för landets medborgare.

För fyra år sedan, när Kuba fängslat regimkritiker 2003, skärptes dock riktlinjerna. Då enades EU-länderna om att begränsa besök på hög nivå, att hålla låg profil vid kubanska kulturevenemang samt att regimkritiker skulle bjudas in när nationaldagar firades på ställen som utländska ambassader på Kuba. Dessa åtgärder drogs dock tills vidare in 2005.

På utrikesministermötet väntas ministrarna besluta att förlänga förhållningsordern från 1986, förutom att bjuda in till Bryssel.

TT

Mer läsning

Annons