Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU bjuder in Kuba till samtal

Annons

Den svenska regeringen hade inte velat gå så långt, men EU bjuder företrädare för den kubanska regeringen till Bryssel.

I ett uttalande från EU:s utrikesministermöte i Luxemburg säger EU-länderna att en kubansk delegation ska bjudas in till Bryssel.

Samtidigt som EU tänker fortsätta kontakterna med det civila samhället och med oppositionen, säger ministrarna att de vill återuppta den politiska dialogen med kubanska myndigheter. Det kan handla om allt från politiska frågor och mänskliga rättigheter till ekonomi, kultur och vetenskap.

Den svenska regeringen har utsett Kuba och Vitryssland till särskilt prioriterade vad gäller demokratisk påverkan. En plan för kontakter med den vitryska oppositionen är klar. Ett motsvarande arbete för arbete med opposition och dissidenter på Kuba pågår enligt Cecilia Malmström.

I den planen finns inga tankar om dialog med regeringen.

Men det är, säger hon, inte orimligt att vara med på att undersöka om det pågående maktskiftet på Kuba innebär ett nytt läge.

I uttalandet påminns det om att det är första gången på 48 år som _ även om det hittills är tillfälligt _ en maktövergång sker. I juli förra året tog Fidel Castros bror Raul Castro över när den långvarige ledaren blev sjuk.

Utrikesminister Carl Bildt (m) rev ned arga reaktioner från den kubanska regeringen tidigare i år _ och beröm från Damerna i vitt _ för sin kritik av situationen på Kuba inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Damerna i vitt är anhöriga till 75 regimkritiker som fängslades av Fidel Castro 2003. Gripandena ledde till striktare förhållningsorder för EU-länderna gentemot Kuba, bland annat påbud om att undvika besök på hög nivå.

De tuffare reglerna lades på is 2005, men det finns en katalog för hur EU-länderna ska sköta kontakterna. Det har inte hindrat Spaniens utrikesminister från att besöka Havanna och det är Spanien som driver på för en öppning.

TT

Mer läsning

Annons