Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-beslut om piratkopiering risas

Annons

EU-parlamentet säger ja till att införa hårda straff för piratkopiering i stor skala i hela EU.

Svenska ledamöter röstade emot.

Kritiken från de europeiska konsumentorganisationernas samlande organ BEUC är också hård mot förslaget, vars framtid är oklar.

BEUC hävdar att förslaget tvingar fram enorma förändringar i polisens arbete och i rättsprocedurerna i de 27 medlemsländerna. Ett bolag som klagar över brott mot upphovsrätt skulle ges rätten att skicka med sina representanter sida vid sida med polisen vid ett tillslag för att undersöka ett misstänkt brott.

Flera medlemsländer accepterar inte förslaget av principiella skäl. Det innebär nämligen att EU klampar in på ett område som hittills varit heligt för medlemsländerna: att själva bestämma över straffrätten och vilka handlingar som polis och åklagare ska användas mot.

Medlemsländerna ska behandla förslaget på nytt. Men inte mycket lär hända förrän EU:s domstol levererat en dom i ett mål av principiell betydelse. Den rör huruvida EU kan ta sig rätten att bestämma brott och straff i medlemsländerna för att en regel överhuvudtaget ska vara effektiv. Hösten 2005 sade domstolen att det är tillåtet på miljöområdet, men den sade inget om upphovsrätt.

Charlotte Cederschiöld, ledamot för moderaterna, anser att EU ska hålla fingrarna borta från straffrätten.

"Alla länder har olika strafflängder och principer för sin straffrätt. Kliver EU in på området, utan tydliga rättsstatliga beslutsprinciper, riskerar vi att rättsosäkra och otydliga situationer uppstår för medborgarna", skriver Cederschiöld i en kommentar.

De svenska s-ledamöterna sade också nej, av samma skäl.

Jens Holm, vänsterpartiet, anser att de straffsatser som föreslås är bortom alla proportioner. Det kommer att försvåra för alla som delar information via datorer och internet och riskerar att göra datoranvändare världen till kriminella, enligt Holm.

Carl Schlyter, mp, hävdar att förslaget hotar yttrande- och tryckfrihet.

TT

Mer läsning

Annons