Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ettbarnspolitiken ignoreras

Annons

Den kinesiska ettbarnspolitiken har hittills hjälpt till att hålla befolkningen nere. Men nu har en växande medelklass upptäckt att de trots böter har råd med syskon.

Kina riskerar en befolkningsexplosion sedan nyrika par upptäckt att de trots böter har råd med flera barn, rapporterade statliga medier under måndagen. Enligt Zhang Weiqing, chef för den statliga befolknings- och familjeplaneringsmyndigheten, ökar antalet nyrika familjer med mer än ett barn snabbt. Även familjerna på landsbygden växer när giftermålen kryper ner i åldrarna enligt Zhang. Dessutom har de föräldrar som själva saknar syskon rätt till ett undantag från reglerna enligt ettbarnspolitiken som infördes år 1979.

Enligt kinesiska myndigheter har den omstridda ettbarnspolitiken lett till en minskning med 400 miljoner födslar i landet, som har 1,3 miljarder invånare. Befolkningen beräknas öka med 200 miljoner fram till år 2030, förutsatt att könsfördelningen förblir skev med 19 procent fler födda pojkar. Abortering av flickfoster är inte ovanligt bland personer som önskar en son för att trygga sin ålderdom.

Storleken på böter varierar från motsvarande 4|000 till 175|000 kronor beroende på bostadsort och inkomst.

TT

Mer läsning

Annons