Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett varnande öra dämpar ljudnivån

Annons

– Vi har nog haft ”örat” i bortåt fem år, tror Marianne Christiansson och Maria Borg.
Personalen på Hillängens förskola har, liksom barnen, vant sig vid att tänka på ljudnivån och den lysande öronsymbolen på väggen har blivit ett bra hjälpmedel.
– Ja, man kan bara peka på det så tittar barnen genast och sänker automatiskt rösterna, säger Marianne.
– Till och med de små barnen, de som inte kan prata ännu, gör så här när örat lyser rött, demonstrerar Maria och håller båda händerna som öronskydd.
– Då är de bara runt 1 1/2 – 2 år, men vet att man måste vara rädd om sin hörsel och att för högt ljud är skadligt.
I mellandagarna är det ganska lugnt på Hillängens förskola, men ”till vardags” kan det vara 19 barn på varje avdelning.
– Men vi delar upp avdelningsvis, turas om att vara i lekhallen, förklarar Marianne.
Förskolan har två lekhallar och hörselvarnaren har just fått byta plats från en lekhall till en annan.
– Vi har inte hunnit ha den här inne så länge, säger Maria.
– Men nog tycker jag att det blir lättare att förklara för barnen när det blir för höga ljud, det syns ju på ett annat sätt.
– Bara det här att de tänker på att dämpa sig, att det inte behöver vara skrik och rop hela tiden. De kommer att tänka på det i framtiden, de har det med sig och kanske blir det extra naturligt att ha öronproppar med när man går på konsert eller disco, att tänka på att skydda sin hörsel, hoppas Marianne.
Sound Ear 2000 finns på flera förskolor i kommunen, i Sunnansjö och Grängesberg, liksom i Kyrkskolans matsal, bland annat. Mätaren är en form av ljudindikator, som läser av ljudnivån där den är upphängd.
Eftersom ljudet reflekteras i väggar, tak och golv är ljudnivån i de flesta fall ungefär den samma oavsett var i rummet man mäter.
Konturen av ett öra lyser grönt så länge ljudnivån är acceptabel. När bullret börjar stiga för mycket, tänds en gul innekontur. Om det förinställda gränsvärdet överskrids lyser dessutom örats mitt, kompletterat med ordet ”varning”, rött och pockar på uppmärksamhet.
På Hillängens förskola är barnen numera mycket medvetna om att man ska vara rädd om sin hörsel och när Jonathan Kristiansen och Elice Gustavsson får i uppgift att demonstrera hur det ser ut när apparaten blir varnande röd, höjer de först rösterna mycket försiktigt.
– Tjoho, säger Elice med hänsyn i stämman och noggrann koll på det ljudmätande örat.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons