Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett uppdrag för granskning

Annons

Reportagen från Kvarnsvedens Pappersbruk och projektet, pappersmaskin 12, har varit många och Borlängepolitikerna har välsignat den stora penningplaceringen i kommunen. Inte många fler arbeten, men säkra jobb för framtiden. Hoppas vi. Men utsläppen i luft och vatten var inte populära områden att satsa pengar i.

Men vore det inte klädsamt och nödvändigt att journalisterna också undersökte vad denna 66-procentiga ökning av papperstillverkningen innebär för vår livsnödvändiga luft och vattentillgångarna?

Under de senaste tio åren har nya reningsmöjligheter för svavel- och kväveoxider forskats fram med tillverkning i Sverige. Förhållandevis billiga insatser i utrustning, som kunnat minska utsläppen radikalt från pannorna vid pappersbruket.

Vi i Idungruppen försökte på ett tidigt stadium i miljötillståndsprocessen verka för en bättre lösning för miljön.

Om tillverkningen vid pappersbruket kommer att tangera 1 050 000 ton per år, som tillståndet gäller, kommer svavel- och kväveoxidutsläppen att öka väsentligt.

Stora Enso Kvarnsveden AB, ville, genom sin jurist, ha billigaste miljölösning. Miljödomstolen gick den bekvämaste vägen och godkände bolagets (flesta) miljöförslag. Iduns förslag, rökgassimuleringar, infordran av kostnader, togs aldrig upp av miljödomstolen. En striktare kontroll och behandling av kemikalieanvändningen gav aldrig resultat. Kemikalier som avgår i älven.

Miljödomstolen fungerar inte i miljöbalkens anda.

RAGNAR PETTERSSON

Mer läsning

Annons