Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett unikt julfirande

Annons

Jan Daniels tror att det är det omfattande informationsarbetet som bedrivits av räddningstjänsten och även av medierna som slutligen gett ett mycket positivt resultat.

- Det har varit ett bra förebyggande arbete och människor blir mer och mer upplysta. De får information om att inte lämna levande ljus och så vidare. All denna information måste ju fastna till sist, säger Jan Daniels.

- Det var ljusbränder, med levande ljus, som varit vanligt tidigare år under december månad.

Räddningstjänsten rapporterar i år bara om två händelser under december månad gällande mindre brandtillbud - inget av dessa tillbud har dock någon koppling till advents- eller julfirandet. Den 21 december brann det i en skräphög vid Ickholmen och den 17 december var det en soteld, av mindre omfattning, i en byggnad efter Kalkbacksvägen.

En utryckning kostar minst cirka 3500-4000 kronor för räddningstjänsen och kostnaden stiger snabbt om det rör sig om en brand som tar flera timmar att släcka. Detta gör att det förebyggande brandskyddsarbetet kan spara mycket pengar. Hittills i år har räddningstjänsten ryckt ut på totalt 211 larm vilket är ungefär tio larm mer än man kalkylerat med.

För att skydda sig mot brand i hemmet finns det vissa saker du bör tänka på. På sin hemsida ger Svenska brandskyddsföreningen några tips:

Se till att ha en fungerande brandvarnare.

Tänd bara levande ljus i ljusstakar som inte är brännbara. Ta även bort alla brandfarliga dekorationer.

Se till att levande ljus aldrig lämnas obevakade.

All elektrisk julbelysning ska släckas med strömbrytare eller genom att stickkontakten dras ur vägguttaget.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons